Składniki:
- 50g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 500g mąki pszennej
- 3 duże jabłka
Przygotowanie:
- Drożdże i cukier wymieszać na gładką masę, aby drożdże były płynne i nie było grudek, następnie dodać mleko i mąkę. Ciasto powinno być bardzo gęste, więc jeżeli coś jest nie tak należy dodać mąki.
- Ciasto zamknąć lub przygryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie należy obrać jabłka i pokroić je w podłużne paski (można na małe kawałeczki,dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, aby jabłuszka były wszędzie, ja osobiście jednak wolnę taki stan rzeczy)
- Ciasto przy pomocy dwóch łyżek nakładać na rozgrzany na patelni olej, poczym powtykać w nie jablka.
- Z obu stron smażyć na złoty kolor.
jaaaakie pulchniutkie! uwielbiam racuszki :)
OdpowiedzUsuń