Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie, jeśli posiadamy takie cudo jak ja, kroimy ziemniaki w kostkę lub plasterki i kręcimy, kręcimy ostrzami, aż wyjdzie nam papka (można również użyć blendera lub oryginalnie tarki).
- Do starkowanych ziemniaków, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, jedno jajko i po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej.
- Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej, tworząc dość cienkie placki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.
- Podajemy z śmietaną i cukrem (?!), tak przynajmniej pałaszuje je mój tata ;)
Tez mam " Szefa Kuchni" właśnie ułatwia mi ścieranie ziemniaków..a placuszki z niego wychodzą pulchniutkie...takie inne niż na tarce..) pozdrawiam-:)Ania
OdpowiedzUsuń