Składniki:
- 400g wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych pomidorów lub puszka obranych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu
- 1 papryka
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki gęstej śmietany + odrobina mleka + łyżka mąki
Przygotowanie:
- Obieramy i kroimy cebulę, nastęonie podsmażamy ją na łyżce oleju (u mnie z dodatkiem chilii). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy.
- Wołowinę kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, smażymy do uzyskania pożądanego koloru i odparowania większości wody.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobne kawałki i dodajemy do mięsa razem z trzema łyżeczkami koncentratu.
- Kiedy pomidory zmiękną, zalewamy wszystko bulionem.
- Dodajemy posiekną pietruszkę i drobno pokrojoną paprykę i gotujemy pod przykryciem około godziny (w zależności od mięsa czas może się wydłużyć lub skrócić)
- Po tym czasie, w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z mlekiem i mąką, do rozpusczenia się grudek,a następnie wlewamy do sosu.
- Zagotowujemy ciągle mieszając i... smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz