Składniki:
- ziemniaki (najlepiej młode)
- duża łyżka masła
- odrobina oleju
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę i delikatnie ją osalamy. Dokładnie umyte ziemniaki wrzucamy na gotującą się wodę (młodych nie ma potrzeby obierać). Zostawiamy na około 8/10 minut na średnim ogniu.
- Kiedy będą "al dente" w przypadku ziemniaków, oznacza to, że możemy z lekkim oporem delikatnie wsunąć widelec, ziemniaki oddcedzamy i przekrajamy na połówki.
- Na patelni rozpuszczamy masło, z dodatkiem oleju i mocno podgrzewamy.
- Ziemniaki układamy na gorącym tłuszczu, posypujemy przyprawami i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Świetnie gotujesz! Chciałbym mieć taką żonkę! a co!
OdpowiedzUsuńNo no no kolego, ona już ma kandydata na męża! :D
Usuń