Składniki (na mały grnuszek) :
- łyżka masła
- pół cebuli
- 250g pieczarek
- 500ml bulionu
- 1 marchewka
- 2 małe ziemniaczki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka mleka/śmietany słodkiej
- do smaku natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Pieczarki umyć, przekroić na pół i pokroić na plasterki, następnie dodać do podsmażonej cebuli.
- Zalać bulionem (ja lubię lekkie zupy, więc do 500ml wody dodaję łyżkę vegety), dodać pokorojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
- Gotować do miękości warzyw, około 15/20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z mlekiem, podebrać z garnka kilka łyżek wywaru i wymieszać, a następnie powoli wlać do garnka.
- Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i gotować jeszcze przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania :)
długo szukalam przepisu na szybką zupkę bez makaronu i znalazlam :P
OdpowiedzUsuńpolecam wszystkim, bo jest pysznaaaa!!