Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
OPCJONALNIE:
- świeże maliny
- krem czekoladowy Dr. Oetker
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z kakao, a białka odzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać na najwyższych obrotach.
- Do masy wsypać suche składniki i mieszać delikatnie szpatułką ( można mikserem na niskich obrotach, ale ciasto nie będzie tak puszyste i może mniej wyrosnąć)
- Blaszkę wyłożyć papierem, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, na około 35-40 minut.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je z około 30/40 cm na podłogę (wygląda to nieco komicznie, ale naprawdę działa), ciasto powinno tak jakby "puknąć".
- Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2/3 blaty.
- Przygotować krem czekoladowy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Z blatów wyciąć tak jakby chińskie znaki yin i yang (u mnie lekko krzywe :P)
- Biszkopt nasączamy mocno sokiem malinowym, układamy maliny i dodajemy krem czekoladowy.
- Przekłądamy kolejnym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu.
- Na wierzchu przy pomocy widelca robimy "włosy", wkładamy tort na kilka godzin do lodówki i gotowe!
Gdzieś to już widziałam...
OdpowiedzUsuń"5 sposobów na" - YOUTUBE :)
UsuńPomysłowe! :D
OdpowiedzUsuń