Składniki na sos tatarski:
- 100g majonezu
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- łyżka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- 2 małe ogóreczki konserowe/kiszone
- pół małej cebuli
- kilka gałązek natki pietruszki
- Majonez wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier, sól, pieprz i mieszamy do roztarcia cukru.
- Dodajemy musztardę, sok z cytryny.
- Kroimy w miarę mozliwości w jak najdrobniejszą kosteczkę cebulę i ogórka, a natkę drobno siekamy i dodajemy do sosu.
- Sos należy schłodzić i gotowy.
Składniki na smażony ser:
- ser w kawałku (ilość wg upodobań i głodu :P )
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- Ser kroimy w kawałki o grubości minimum 1cm.
- Opruszamy małą ilością mąki.
- Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem, następnie moczymy w nim ser.
- Panierujemy dokładnie każdy kawałek.
- Kładziemy na mocno rozgrzany olej i smażymy krótko, cały czas na dużym ogniu, aby się nie rozpłynął jak mój (zbyt długo na średnim ogniu), a panierka się tylko zarumieniła.
- Zdjemujemy z patelni i można ser odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie podać z sosem tatarskim i innymi ulubionymi dodatkami.
Czeska klasyka w najlepszym wydaniu! Uwielbiam smażony ser! I te twoje apetyczne zdjęcia... Już chyba wiem, co zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuń