Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka curry
- szklanka mąki (do panierowania)
Przygotowanie:
- Skrzydełka myjemy (ja kupiłam przez przypadek w jakiejś przyprawie "grillowej", której nie dało się zmyć.. chemia, chemia, chemia) i tniemy na 3 części, pozbywając się lotki - ja mimo, że bardzo lubię tą część skrzydełka z grilla, to w tym przypadku jest nie do zjedzenia, wiem bo próbowałam :P
- Tak pokrojone skrzydełka posypujemy solą, papryką i cayenne, po czym odstawiamy do lodówki na chociaż pół godzinki.
- Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji.
- Skrzydełka wrzucamy do ciasta i odstawiamy, aby "przeszły". Nie jest to zabieg konieczny, ale wtedy o wiele lepiej smakują. Jeżeli już leżą w lodówce, przed panierowaniem należy wyciągnąć je około 5-10 minut wcześniej, aby doszły do temperatury pokojowej, bo zbyt zimne wrzucone na olej, nie usmażą się w środku.
- Następnie wyciągamy po jednym kawałku kurczaka do miski z mąką i kolistymi ruchami obtaczamy go. Można delikatnie podrzucać skrzydełka w misce, aby tworząca się panierka pofałdowała się.
- Tak opanierowane mięso wrzucamy na rozgrzany olej we frytkownicy lub w wysokim garnku i smażymy około 7-11 minut. Jak widać na zdjęciach, moje siedziały odrobinę za długo.
A dla osób stroniących od oleju, niedługo postaram się dodać mój drugi przepis na skrzydełka z piekarnika :)
Domowe KFC, boosko! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń