czwartek, 11 września 2014

Udka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Mięso z udek jest o wiele bardziej soczyste, niż te z piersi kurczaka i ogólnie gdyby nie czas, jaki trzeba poświęcić na oddzielenie go od kości, jadłabym je z pewnością częściej :) Cóż, dzisiaj najprostsze i chyba najszybsze wydanie kurczaka obiadowego. Udka można dowolnie zastąpić piersią i wtedy przyrządzenie zajmuje nam nie więcej niż 15 minut. Poza tym sos na bazie śmietany jest moim ulubionym. Zioła dowolnie można zamieniać z chrzanem, musztardą czy innymi wymysłami i tworzyć swoje ulubione smaki na podstawie niezastąpionej bazy :)




Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
  • masło i odrobina oleju do smażenia
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, curry, papryka, pieprz ziołowy
  • opakowanie śmietany kwaśnej 18% około 330g
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mleka
  • zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, natka, pietruszki, koperek, bazylii

Przygotowanie:

  1. Z udek ściągamy skórę, następnie wykrajamy mięso. 
  2. Na patelni rozpuszczamy masło dodając odrobinę oleju, wrzucamy mięso i zasypujemy przyprawami.
  3. W miseczce mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny, mlekiem i ziołami (oprócz koperku i bazylii)
  4. Usmażone mięso zalewamy powstałym sosem i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając.
  5. Na sam koniec dodajemy bazylię i koperek, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 5/10 minut.
  6. Podajemy najlepiej z ziemniaczkami z wody i mizerią :)

* Jeśli czas nas nagli, a nie chcemy jeść samego mięsa, to ziemniaki kroimy jak najdrobniej się da nawet na kawałki 2/3 centymetrowe, gotujemy cały czas na dużym ogniu do zagotowania, a następnie zdejmując pokrywkę dalej na dużym. Jeśli nie przepadacie za małymi ziemniakami, można potraktować je tłuczkiem i puree do obiadu gotowe w 15 minut :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz