Składniki (na jednego burgera):
- 100g piersi z kurczaka
- łyżeczka mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: papryka, czosnek granulowany, sól pieprz, curry, odrobina sody albo proszku do pieczenia
- 2 duże łyżeczki majonezu
- mała łyżeczka śmietany gęstej/jogustu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz grubo mielony
- 1 duży liść sałaty lodowej
- bułka do hamburgerów
Przygotowanie:
- Mięso oczysczamy i wkładamy do miski wypełnionej mlekiem, na minimum 1 godzinę.
- Następnie wkładamy do blendera lub innego urządzenia które je zmieli, z dodatkiem łyżeczki mąki i szczypty soli.
- Na desce wykładamy folię spożywczą, a na niej formujemy mięso na kształt okręgu.
- W misce przygotowujemy panierkę z mąki i przypraw.
- Mięso panierujemy jednokrotnie, wkładamy w folię spożywczą i chowamy na około 15-30 minut do zamrażalnika.
- Z majonezu, śmietany, soku z cytryny, pieprzu i soli przygotowujemy sos.
- Wyciągamy mięso, wkładamy je do panierki, następnie moczymy w miseczce z wodą i powtarzamy tą czynność kilkukrotnie (minimum 2)
- Mięso smażymy na głębokim oleju do uzyskania pożądanego koloru.
- Sałatę kroimy drobno, a bułkę przecinamy i wkładamy do rozgrzewającego się piekarnika ustawionego na max temperaturę, na kilka minut.
- Mięso odsączamy z tluszczu i następnie układamy po kolei na bułce: sos, sałata, mięso, sos, sałata, bułka i gotowe!
o mniam!! zjadłabym teraz natychmiast :)
OdpowiedzUsuńWyglada nawet lepieb niż w maku a smak to mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla "Maka" ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo dobry. Moj syn stwierdził że prawie nie ma różnicy
OdpowiedzUsuńMagda uwielbiam Twoją stronę, gotuj więcej i umieszczaj tutaj!!!!
OdpowiedzUsuńgotuję cały czas, ale jakoś brak sił i chęci na wrzucanie kolejnych postów :) ale postaram się wszystkoooooo nadrobić! pozdrawiam :)
UsuńPyszne... polecam ☺
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, sos idealny również do innych potraw. Lepsze od oryginału! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest genialny. Kanapka smakuje identycznie jak w McDonalds, a nie ma grama chemii. Wiemy, co jemy ;-) Ja do sosu dodałam jeszcze szczyptę cukru. Pozdrawiam i dziękuję za przepis. Daria
OdpowiedzUsuńSmakuje indentycznie!��
OdpowiedzUsuńW jakich proporcjach te przyprawy do panierki?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!��
OdpowiedzUsuńSmaczny klasyczny hamburger, czyli to co najbardziej lubię. Czekam na więcej przepisów :)
OdpowiedzUsuń