czwartek, 21 sierpnia 2014

Troszkę na złość Putinowi - racuszki z jabłkami.

Witajcie! Dzisiaj przepis na słodki obiad czy podwieczorek. Racuchy to jedna z wielu "potraw", które mają w sobie smak dzieciństwa i chyba dlatego tak chętnie je pochłaniam. Żeby tradycji stało się za dość, u mnie dzisiaj z jabłkami, jednak można do woli fantazjować i utknąć w nich każdy owoc, chociażby banana, maliny czy jagody. 




Składniki:


  • 50g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 3 duże jabłka

Przygotowanie: 

  1. Drożdże i cukier wymieszać na gładką masę, aby drożdże były płynne i nie było grudek, następnie dodać mleko i mąkę. Ciasto powinno być bardzo gęste, więc jeżeli coś jest nie tak należy dodać mąki.
  2. Ciasto zamknąć lub przygryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie należy obrać jabłka i pokroić je w podłużne paski (można na małe kawałeczki,dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, aby jabłuszka były wszędzie, ja osobiście jednak wolnę taki stan rzeczy)
  4. Ciasto przy pomocy dwóch łyżek nakładać na rozgrzany na patelni olej, poczym powtykać w nie jablka.
  5. Z obu stron smażyć na złoty kolor.








1 komentarz: