poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Naleśniki zapiekane w sosie bolońskim.

Kto nie lubi naleśników w wersji wytrawnej? Chyba tylko ten kto ich nie jadł :) Dzisiaj szybki przepis na obiad czy kolację. Wystarczy nam kilka naleśników i naczynie żaroodporne, a reszta robi się sama ;) Nie ma co gadać, czas na przepis:






Składniki:
ciasto
  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ziół np. prowansalskich

nadzienie (przykładowe)
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół cebuli
  • pół papryki
  • 100g starkowanego sera
  • kukurydza
  • czerwona fasola
  • prażona cebulka

sos
  • 500ml wody
  • łyżeczka vegety
  • pół cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ulubione zioła
  • ok. 50ml mleka lub śmietany + 2 łyżki mąki

  • ser do posypania

Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, następnie na mocno rozgrzaną wlewamy ciasto (dość grubą warstwę, aby naleśniki były pulchniejsze). Smażymy z obu stron do zarumienienia.
  2. Mięso z ulubionymi przyprawami podsmażamy na łyżce masła z dodatkiem kropelki oleju. Następnie podsmażamy cebulę z papryką.
  3. Na naleśniki nakładamy swoje ulubione składniki i zawijamy je.
  4. W wodzie rozpuszczamy łyżeczkę vegety, po czym dodajemy posiekaną cebulę. Gotujemy przez około 10 minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Przez kilka minut gotujemy na małym ogniu, a następnie "zaciągamy" mąką rozrobioną w mleku. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
  5. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy serem. Teraz tylko kilka minut w gorącym piekarniku i gotowe!












3 komentarze:

  1. I obiad idealny, pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wolę naleśniki w wersji na słodko, ale może dlatego, że jeszcze żaden przepis na naleśniki w wersji wytrawnej nie skradł mojego serca, w sumie tylko próbowałam ze szpinakiem... czas zacząć próbować ;)

    zapraszam również do siebie na bloga: http://kuchniaczarow.blogspot.com
    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER Z PEWNOŚCIĄ WYBORNIE SMAKOWAŁY;) ZAPRASZAM NA MOJE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM ZAPIEKANE POD BESZAMELEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html

    OdpowiedzUsuń