wtorek, 29 lipca 2014

Cebulaki, czyli serowo-cebulowe bułeczki drożdżowe.

Ludzie mówią Polaki-Biedaki-Cebulaki, biedaki i może, ale kiedy spróbują tych właśnie cebulaków, to chyba przestaną się w taki sposób naśmiewać :) Bułeczki świetnie zastąpią pieczywo, idealnie wpasują się przy daniach z grilla, no i są PRZE-PRZE-PROSTE w przygotowaniu! Z sosem czosnkowym zasmakują chyba każdemu :)


Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 50g drożdzy
  • pół łyżeczki cukru
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżka vegety
  • 250g starkowanego żółtego sera
  • 2 cebule
  • sól
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. To mój ulubiony sposób na "ruszenie" drożdży, co z pewnością idzie zauważyć :) Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, po czym odstawiamy na kilkanascie minut.
  2. Dodajemy jajko (u mnie dwa, bo były mega malutkie :P), vegetę, szczyptę soli, zioła prowansalskie i powoli mieszamy.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule i starkwany ser (u mnie plastry pokrojone na paseczki), następnie wszystko trzeba dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  4. Po upływie tego czasu, należy zwilżyć ręce, odrywać po kawałku ciasta, tworzyć kulki i układać je na blaszce.
  5. Piec do uzyskania złotego koloru, w 180' przez około 30/40 minut.





2 komentarze:

  1. o boże, chciałbym mieć taki serwis na codzień!! zazdroszczę chłopakowi

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w sobote,są naprawde superrr,wszyscy się zajadali .A z sosem czosnkowym są przepyszne.Polecam:)

    OdpowiedzUsuń