sobota, 9 stycznia 2016

Mini hamburgerki.

Pomysłowa przekąska? Zamiast tradycyjnych koreczków, można zaserwować właśnie takie oto małe hamburgerki. W przygotowaniu niezbyt skomplikowane, jednak trochę czasochłonne. Ale warte polecenia :) U mnie porcja imprezowa, czyli produkcja prawie masowa, na około 40 sztuk. Przepis można spokojnie podzielić na pół i wyjdzie ich około 20 :)





Składniki na bułeczki:

  • 340ml ciepłej wody
  • 200g mleka w proszku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • sezam do posypania
Składniki do burgerów:

  • 500g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • jajko
  • słodka papryka, pieprz ziołowy, kolendra lub po prostu mieszanka przypraw do mięsa 
  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • sałata
  • ketchup
  • majonez
  • patyczki do szaszłyków podzielone na 3 części jeden

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i mleko w proszku. Wszystko mieszamy do połączenia. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby "ruszyły". Po upływie tego czasu dodajemy dwie szklanki mąki, jajka i sól. Powolutku dosypujemy pozostałe 2 szklanki mąki i wyrabiamy. Ja użyłam miksera i specjalnych haków do ciasta drożdżowego (które pewnie macie w zestawie z mikserem :P) Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  2. Następnie szykujemy sobie miseczkę lub talerzyk z wodą, aby moczyć w nim ręce i z ciasta odrywamy w miarę regularne kawałeczki i formujemy je w kulki o średnicy około 4cm. Powinniśmy zostawić je do wyrośnięcia na około pół godziny bez przykrywania, ponieważ wtedy delikatnie wyschną i będzie nam łatwiej je "spłaszczyć" czyli po prostu nacisnąć na każdą bułeczkę, bez przyklejania się do niej.
  3. Bułeczki przy pomocy pędzla smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Teraz trafiają do piekarnika nagrzanego na 180' na około 10/15 minut.
  4. W osobnej misce do mięsa dodajemy wszystkie składniki (pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebulę, czosnek, musztardę, jajko i przyprawy). Formujemy kotleciki większe od naszych bułeczek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Przygotowujemy sobie wszystkie dodatki do hamburgerów i składamy je w całość, przekłuwając je na końcu patykiem do szaszłyka, smacznego!







1 komentarz:

  1. cześć, zapraszam Cię serdecznie na mojego bloga http://nieidealnieidealna92.blogspot.com/ , jeśli Ci się spodoba zaobserwuj i kliknij lubię to:) zachęcam Cię serdecznie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń