środa, 20 stycznia 2016

Shoarma wieprzowa z serem à la Sphinx.

Czy znajdzie się wśród przeglądających osoba nie lubiąca fast-foodów? Wiem, że do najzdrowszych one nie należą, ale jednak mają w sobie TO COŚ, przez co ja za każdym razem ulegam. Dziś domowa wersja shoarmy ze znanej sieciówki jaką jest Sphinx, która prezentuje się dość okazale, a w przygotowaniu - prawie jak zawsze na moim blogu - łatwizna! :)



Składniki (na dwie porcje):

  • 40 dag szynki lub łopatki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy Kamis: przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma (jest to mieszanka idealnie połączonych przypraw m.in. papryki słodkiej, kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, czosnku, suszonej cebuli, cynamonu, gorczycy, goździków, imbiru, kminku, gałki muszkatołowej i kardamonu
  • 20 dag starkowanego sera
  • mieszanka sałat
  • papryka, ogórek, pomidor, czerwona cebula
  • sos sałatkowy Knorr: francuski
  • 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku lub łyżeczka granulowanego
  • frytki
  • chlebki pita

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w dość cienkie paseczki. Wrzucamy do miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawę (około 2 łyżki, można dodać więcej jeśli ktoś lubi wyrazisty i ostry smak :) ) Odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki, aby mięso przeszło.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z masłem i na gorący tłuszcz wrzucamy mięso. Smażymy do uzyskania brązowego koloru.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy z majonezu i jogurtu i czosnku, doprawiając go solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. Z mieszanki sałat oraz warzyw robimy sałatkę "wegetariańską" którą polewamy przygotowanym sosem.
  4. Pod koniec smażenia mięso na patelni posypujemy startym serem i smażymy do jego rozpuszczenia na małym ogniu.
  5. Chlebki pita wkładamy na kilka minut do piekarnika, aż się "napowietrzą".
  6. Sos nalewamy do małych miseczek, na talerz wrzucamy frytki i przy pomocy łopatki przekładamy mięso z patelni. Na wierzchu układamy po jednym chlebku pita i smacznego!










1 komentarz:

  1. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń