Dzisiaj lekka, pyszna, a przede wszystkim szybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami blendera, zajmie wam to dosłownie 15 minut! Wedle upodobań można dodać ostrą papryczkę, która nadaje zupie zupełnie nowego oblicza :)
- 1 puszka groszku konserwowego
- łyżka masła
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 400ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki (kilka listków lub łyżeczka suszonej)
- sól, pieprz, maggi do smaku
- 50ml mleka
- łyżka mąki
- 2 kromki chleba lub jedna bułka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 ostrej papryczki*
*opcjonalnie
Przygotowanie:
- Na roztopione, rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmażamy, nie dopuszczając do przypalenia.
- W między czasie pieczywo kroimy na małą kostkę, układamy na blaszce (najlepiej takiej do pizzy, w której są dziurki-dzięki temu nasze grzanki będą idealnie suche), posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150' na jakieś 15 minut.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy bulion (może być rozpuszczona w 400ml gorącej wody kostka rosołowa, albo rozprowadzona łyżka vegety, choć wiadomo, że bulion ugotowany na warzywach będzie smakował o wiele lepiej) i wlewamy go do podsmażonej cebuli z czosnkiem, a następnie dodajemy puszkę groszku (razem z wodą) i gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
- Tak przygotowaną zupę studzimy (ja wystawiłam dosłownie na chwilę na balkon i była prawie całkiem zimna :P), w międzyczasie kroimy drobno papryczkę.
- Do ostudzonej zupy dodajemy papryczkę, łyżeczkę suszonej natki pietruszki, albo kilka listków świeżej i całość blendujemy.
- Stawiamy na palnik i w kubeczku rozrabiamy mąkę z mlekiem, żeby trochę naszą zupę zagęścić. Dodajemy powoli, cały czas mieszając i doprowadzając do wrzenia.
- Powstały krem doprawiamy solą, pieprzem i maggi, a upieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika.
- Wystarczy nalać do miseczek i ozdobić grzankami, smacznego!
musi być pyszna ta zupa:)
OdpowiedzUsuń