czwartek, 7 stycznia 2016

Zupa krem z zielonego groszku z ostrą papryczką.

Siemka! :)
Dzisiaj lekka, pyszna, a przede wszystkim szybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami blendera, zajmie wam to dosłownie 15 minut! Wedle upodobań można dodać ostrą papryczkę, która nadaje zupie zupełnie nowego oblicza :)



Składniki (na trzy porcje):

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 400ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki (kilka listków lub łyżeczka suszonej)
  • sól, pieprz, maggi do smaku
  • 50ml mleka
  • łyżka mąki
  • 2 kromki chleba lub jedna bułka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 ostrej papryczki*



*opcjonalnie


Przygotowanie:

  1. Na roztopione, rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmażamy, nie dopuszczając do przypalenia.
  2. W między czasie pieczywo kroimy na małą kostkę, układamy na blaszce (najlepiej takiej do pizzy, w której są dziurki-dzięki temu nasze grzanki będą idealnie suche), posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150' na jakieś 15 minut.
  3. W osobnym naczyniu przygotowujemy bulion (może być rozpuszczona w 400ml gorącej wody kostka rosołowa, albo rozprowadzona łyżka vegety, choć wiadomo, że bulion ugotowany na warzywach będzie smakował o wiele lepiej) i wlewamy go do podsmażonej cebuli z czosnkiem, a następnie dodajemy puszkę groszku (razem z wodą) i gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
  4. Tak przygotowaną zupę studzimy (ja wystawiłam dosłownie na chwilę na balkon i była prawie całkiem zimna :P), w międzyczasie kroimy drobno papryczkę.
  5. Do ostudzonej zupy dodajemy papryczkę, łyżeczkę suszonej natki pietruszki, albo kilka listków świeżej i całość blendujemy.
  6. Stawiamy na palnik i w kubeczku rozrabiamy mąkę z mlekiem, żeby trochę naszą zupę zagęścić. Dodajemy powoli, cały czas mieszając i doprowadzając do wrzenia.
  7. Powstały krem doprawiamy solą, pieprzem i maggi, a upieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika.
  8. Wystarczy nalać do miseczek i ozdobić grzankami, smacznego!






1 komentarz: