wtorek, 8 lipca 2014

Lekka zupa pieczarkowa.

Ostatnio mam malutkie problemy z dodawaniem postów przez kontuzję, ale uwierzcie naprawdę się staram :) Dzisiaj przepis na lekką i szybką zupę pieczarkową.



Składniki (na mały grnuszek) :
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • 250g pieczarek
  • 500ml bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 małe ziemniaczki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka mleka/śmietany słodkiej
  • do smaku natka pietruszki

Przygotowanie:
  1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Pieczarki umyć, przekroić na pół i pokroić na plasterki, następnie dodać do podsmażonej cebuli.
  2. Zalać bulionem (ja lubię lekkie zupy, więc do 500ml wody dodaję łyżkę vegety), dodać pokorojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
  3. Gotować do miękości warzyw, około 15/20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z mlekiem, podebrać z garnka kilka łyżek wywaru i wymieszać, a następnie powoli wlać do garnka.
  5. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i gotować jeszcze przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania :) 









1 komentarz:

  1. długo szukalam przepisu na szybką zupkę bez makaronu i znalazlam :P
    polecam wszystkim, bo jest pysznaaaa!!

    OdpowiedzUsuń