czwartek, 3 lipca 2014

Tort wąs - moustache cake.

Dzień Ojca to doskonała okazja, żeby uszczęśliwić swoich bliskich. Mój tata jest amatorem czekolady, w każdej postaci, więc tort zupełnie dedykowany jemu na ten szczególny dzień. Ten wpis to nie tylko pomysł na prezent, ale i przepis na biszkopt, a nadzienie jest dowolne, co kto lubi :)




Składniki:


  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
OPCJONALNIE:
  • świeże maliny
  • krem czekoladowy Dr. Oetker

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z kakao, a białka odzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać na najwyższych obrotach.
  2. Do masy wsypać suche składniki i mieszać delikatnie szpatułką ( można mikserem na niskich obrotach, ale ciasto nie będzie tak puszyste i może mniej wyrosnąć)
  3. Blaszkę wyłożyć papierem, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, na około 35-40 minut.
  4. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je z około 30/40 cm na podłogę (wygląda to nieco komicznie, ale naprawdę działa), ciasto powinno tak jakby "puknąć".
  5. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2/3 blaty.
  6. Przygotować krem czekoladowy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  7. Z blatów wyciąć tak jakby chińskie znaki yin i yang (u mnie lekko krzywe :P)
  8. Biszkopt nasączamy mocno sokiem malinowym, układamy maliny i dodajemy krem czekoladowy.
  9. Przekłądamy kolejnym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu.
  10. Na wierzchu przy pomocy widelca robimy "włosy", wkładamy tort na kilka godzin do lodówki i gotowe!




3 komentarze: