czwartek, 12 czerwca 2014

Letnie pierogi, czyli szpinak i feta oraz miętowe ruskie!

Chylę czoła! Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na dwa rodzaje wszystkim dobrze znanych polskich pierożków. Cienkie ciasto, lekki farsz i specyficzny zapach, który kojarzy mi się jedynie z latem. Zatem zachęcam do wypróbowania przepisu:




 Składniki na ciasto:


  • 450g mąki pszennej
  • 1 szklana ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz szpinakowy:

  • pół opakowania mrożonego szpinaku (liście! nie rozdrobiony)
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • pół cebuli
  • pół opakowania sera feta

Składniki na farsz  miętowo-ruski:

  • 200g ziemniaków (3 małe)
  • 100g twarogu 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki rozdrobnionej świeżej mięty(około 6 listków)/1 łyżka suszonej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać łyżką.
  2. Ugotować ziemniaki i utłuc je na puree, jednocześnie rozmrażając na patelni szpinak na małej ilości wody, dodając drobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Cebulę (do obu farszów) zeszklić na maśle z odrobiną oliwy/oleju. 
  4. Twaróg rozdusić widelcem, miętę drobno posiekać, z patelni zabarać 2/3 usmażonej cebuli i wszystkie te skłądniki wrzucić do ziemniaków i dokłądnie wymieszać.
  5. Do szpinaku z czosnkiem dodać pozostałą ilość cebuli, a kiedy wystygnie dodać fetę i dokładnie ją wymieszać, aby nie zostały duże kawałki.
  6. Ciasto wymieszać i wyrobić, następnie rozwałkować najcieniej jak się da (tutaj można wykorzystać jakiegoś mężczyznę znajdującego się pod ręką, bo idzie się umęczyć).
  7. Wyciąć kółeczka, nakładać farsz, a następnie do wrzącej, osolonej wody wrzucać po kilka pierożków, gotować do wypłynięcia na dużym ogniu, następnie przez 3/4 minuty na małym.
  8. SMACZNEGO!











Wegetariański obiad III

8 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś ochoty, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ruskie z miętą ? Odważne połączenie, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięta nadaje tak dziwnego smaku, że nie wiesz czy zjeść je z cukrem, czy z podsmażoną cebulką :D na pewno warto spróbować :)

      Usuń
    2. Butter Hibey, toż to połączenie stare jak świat. Na wschodzie Polski tak się ruskie robi do dziada pradziada. Moja łemkowska babcia też dodawała miętę do ruskich, dodaję ją i ja :-)

      Magda, ja jednak wybieram cebulkę :-) I narobiłaś mi smaku na ruskie...

      Usuń
  3. Kocham miętęęęę :D i Ciebie Magda!!!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. oooooo mamo, to wygląda PRZEPYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko wygląda estetycznie, gustownie i smacznie. Masz klasę , pozdrawiam - kolezanka z LO

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglada napewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń