poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zroślaki - nadziewane drożdżowe bułeczki.

Siemanko :) Po dłuższej przerwie, spowodowanej weekendowym wyjazdem i poniedziałkowym szukaniem mieszkania do wynajęcia na studia, oto i jestem. Dzisiaj łatwy przepis na szybką przekąskę, idelaną do meczu i piwka czy na wieczorny babski wieczór przy winku. Super drozdżowe ciasto, w które wrzucamy to co lubimy/mamy w lodówce i gotowe :) Niestety nie mam zdjęć środka, czy tego jak się prezentowały na talerzu, ale zniknęły w mgnieniu oka...no przynajmniej szybciej, niż zdążyłam pójść po aparat, zatem musicie uwierzyć tym zdjęciom, które tutaj są, że w środku wyglądają równie dobrze jak z zewnątrz! :)



Składniki (na 20 bułeczek w czym jedna jest w wersji nieco większej :P) :


  • 4 szklanki mąki
  • 40g drożdzy
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki (minimum) ziół prowansalskich/bazylii/oregano - wg uznania, co kto woli
  • 1 jajko (do posmarowania przed pieczeniem)

Składniki na farsz:

  • 3 małe kiełbaski (około 300g)
  • 2 małe cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 300g pieczarek
  • pół puszki kukurydzy (u mnie gościnnie, bo zalegała w lodówce)

Przygotowanie: 

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej mały dołeczek i wkruszamy tam drożdże. Zasypujemy je łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 5/10 minut, aby drożdże się spieniły, tzw. "ruszyły".
  2. Następnie wbijamy do miski jajko, dodajemy sól, przyprawy, wodę, olej. Wszystko łączymy przy pomocy łyżki, a następnie delikatnie ugniatamy (ciasto nie powinno się lepić do rąk, ani być zbyt sypkie, więc w razie takiego przypadku albo dodajemy mąki lub wody). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wszystkie składniki farszu kroimy w kostkę, smażymy po kolei kiełbaskę, cebulę, paprykę, pieczarki i kukurydzę. Składniki powinny być miękie, ale nie rozciapciane, więc trzeba co chwilę podjadać, celem sprawdzenia ;)
  4. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na obsypany mąką blat/stolnicę i ugniatamy. Następnie wałkujemy i wykrawamy kółeczka jak na pierogi. Każde z kółeczek należy jeszcze raz potraktować wałkiem, bo się skurczają.
  5. Do każdej bułeczki nakładamy około 2/3 łyżeczki farszu, zlepiamy jak pieroga bokami, a następnie trzymając w dłoni jeden koniec, tak jakby "zbieramy" po kolei łączenie ciasta i powstaje nam kuleczka ze zlepionym dołem, na którym kładziemy bułeczkę na blaszce.
  6. Zroślaki, jak sama nazwa wskazuje powinny się zrosnąć, więc kładziemy je dość blisko siebie, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy odrobiną stratego sera.
  7. Odstawiamy aby jeszcze troszkę urosły, albo wkładamy je do zimnego piekarnika, który będzie się nagrzewał (wtedy całkiem fajnie rosną). W temperaturze 180 stopni, należy je piec około 30-40 minut.








1 komentarz: