czwartek, 5 czerwca 2014

QUESADILLAS z kurczakiem, czyli domowe QURRITO.

Witajcie! Dzisiaj przychodzę do was z pomysłem na fajną imprezową przekąskę, albo w większych ilościach jako całkiem smaczny obiad. Danie naprawdę proste, a przy tym ciekawe i nieco odbiegające od schabowego z ziemniakami (którego swoją drogą, naprawdę uwielbiam i w żadnym stopniu nie chciałam mu ubliżyć). Ale chyba nigdzie, lekki powiew gorącego Meksyku nie zaszkodzi, tym bardziej w takie słoneczne dni jakie nadchodzą! Tutaj już z góry przepraszam, za użycie gotowych placków tortilli, ale niestety wiele, wiele ćwiczyłam i jeśli robię je sama, to za każdym razem wychodzą kruche i nie da się ich złożyć, ale obiecuję, że będę nad sobą pracować i pewnego dnia zamieszczę tutaj przepis na pszenne placki, które będą idealne! :) 




Składniki (na 4 quesadillas):

  • opakowanie gotowych placków tortilla
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • odrobina mleka/śmietany
  • przyprawy: ostra papryka, sól
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy (po łyżeczce): gałka muszkatołowa, imbir, chili
  • przyprawy (więcej, na oko aby mąka uzyskała ładny kolor od papryk): pieprz ziołowy, sól, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
  • 4 garści płatków kukurydzianych
  • sos meksykański, któego przepis znajdziecie TUTAJ
  • ser mozarella/parmezan, ilość według upodobań, ale im więcej tym lepiej :)

Przygotowanie:

  1. Piersi oczyszczamy, kroimy na paseczki a'la stripsy KFC, i lekko rozbijamy.
  2. W misce mieszamy jogurt naturalny z odrobiną mleka, śmietany, kefiru, czy tego co akurat mamy w lodówce, dodajemy pół łyżeczki soli i dobrą łyżkę ostrej papryki. Mieszamy marynatę, wkładamy piersi, następnie wszystkie dokładnie obtaczamy i chowamy do lodówki, no dobrze by było na godzinę, ale jak czas goni, to może być krócej, a z kolei jeśli mamy go dużo, to niech sobie poleżą. :)
  3. W międzyczasie przygotowujemy panierkę, z 2 szklanek mąki, proszku do pieczenia, przypraw oraz płatków.
  4. Piersi obtaczamy w panierce, moczymy w misce z wodą (której nie widać, ale nadaje to fajnej objętości, dosłownie na sekundę), znowu w panierce i tą czynność powtarzamy jeszcze raz, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z patelni kładziemy je na papier, aby tłuszcz odciekł.
  5. Pszenne placki smarujemy sosem meksykańskim (przepis tutaj), posypujemy starkowanym serem, piersi kroimy w paseczki i kładziemy na wierzch, a kurczaka posypujemy kolejną warstwą sera.
  6. Składamy placek na pół, zwilżamy rękę i delikatnie smarujemy z obu stron tortillę wodą. Następnie kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię i podpiekamy z obu stron do zarumienienia.
  7. Kroimy każdy placek na cztery i gotowe!









4 komentarze:

  1. wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Qurrito to nieodłączny element mojej kuchni ! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja placki pieke jak nalesniki tylko zamast mleka uzywam wody + sol + jajko i maka. Proporcje na oko. Polecam.

    OdpowiedzUsuń